- asal education a.k

Breaking

d

search post

रविवार, 21 मार्च 2021

 1. Which is greater than 4?


(a) 5,

(b) -5,

(c) -1/2,

(d) -25.


Solution:


5 greater than 4.

Answer: (a)


2. Which is the smallest?

(a) -1,

(b) -1/2,

(c) 0,

(d) 3.


Solution:


The smallest number is -1.

Answer: (a)



3. Combine terms: 12a + 26b -4b – 16a.

(a) 4a + 22b,

(b) -28a + 30b,

(c) -4a + 22b,

(d) 28a + 30b.


Solution:


12a + 26b -4b – 16a.

= 12a – 16a + 26b – 4b.

= -4a + 22b.

Answer: (c)



4. Simplify: (4 – 5) – (13 – 18 + 2).

(a) -1,

(b) –2,

(c) 1,

(d) 2.


Solution:


(4 – 5) – (13 – 18 + 2).

= -1-(13+2-18).

= -1-(15-18).

= -1-(-3).

= -1+3.

= 2.

Answer: (d)



5. What is |-26|?

(a) -26,

(b) 26,

(c) 0,

(d) 1


Solution:


|-26|

= 26.

Answer: (b)




6. Multiply: (x – 4)(x + 5)

(a) x2 + 5x - 20,

(b) x2 - 4x - 20,

(c) x2 - x - 20,

(d) x2 + x - 20.



Solution:


(x – 4)(x + 5).

= x(x + 5) -4(x + 5).

= x2 + 5x – 4x – 20.

= x2 + x - 20.

Answer: (d)



7. Factor: 5x2 – 15x – 20.

(a) 5(x-4)(x+1),

(b) -2(x-4)(x+5),

(c) -5(x+4)(x-1),

(d) 5(x+4)(x+1).


Solution:


5x2 – 15x – 20.

= 5(x2 – 3x – 4).

= 5(x2 – 4x + x – 4).

= 5{x(x - 4) +1(x - 4)}.

= 5(x-4)(x+1).

Answer: (a).



8. Factor: 3y(x – 3) -2(x – 3).

(a) (x – 3)(x – 3),

(b) (x – 3)2,

(c) (x – 3)(3y – 2),

(d) 3y(x – 3).

Solution:

3y(x – 3) -2(x – 3).

= (x – 3)(3y – 2).

Answer: (c).



9. Solve for x: 2x – y = (3/4)x + 6.

(a) (y + 6)/5,

(b) 4(y + 6)/5,

(c) (y + 6),

(d) 4(y - 6)/5.


Solution:


2x – y = (3/4)x + 6.

or, 2x - (3/4)x = y + 6.

or, (8x -3x)/4 = y + 6.

or, 5x/4 = y + 6.

or, 5x = 4(y + 6).

or, 5x = 4y + 24.

or, x = (4y + 24)/5.

Therefore, x = 4(y + 6)/5.

Answer: (b).


10. Simplify:(4x2 - 2x) - (-5x2 - 8x).


Solution:


(4x2 - 2x) - (-5x2 - 8x)

= 4x2 - 2x + 5x2 + 8x.

= 4x2 + 5x2 - 2x + 8x.

= 9x2 + 6x.

= 3x(3x + 2).



Answer: 3x(3x + 2)

11. Find the value of 3 + 2 • (8 – 3)

(a) 25,

(b) 13,

(c) 17,

(d) 24,

(e) 15.


Solution:


3 + 2 • (8 – 3)

= 3 + 2 (5)

= 3 + 2 × 5

= 3 + 10

= 13

Answer: (d)


12. Rice weighing 33/4 pounds was divided equally and placed in 4 containers. How many ounces of rice were in each?


Solution:


33/4 ÷ 4 pounds.

= (4 × 3 + 3)/4 ÷ 4 pounds.

= 15/4 ÷ 4 pounds.

= 15/4 × 1/4 pounds.

= 15/16 pounds.

Now we know that, 1 pound = 16 ounces.

Therefore, 15/16 pounds = 15/16 × 16 ounces.

= 15 ounces.

Answer: 15 ounces.



13. Factor: 16w3 – u4w3


Solution:


16w3 – u4w3.

= w3(16 – u4).

= w3(42 - ((u2)2).

= w3(4 + u2)(4 - u2).

= w3(4 + u2)(22 - u2).

= w3(4 + u2)(2 + u)(2 - u).

Answer: w3(4 + u2)(2 + u)(2 - u).



14. Factor: 3x4y3 – 48y3.


Solution:


3x4y3– 48y3.

= 3y3(x4 – 16).

= 3y3[(x2)2 - 42].

= 3y3(x2 + 4)(x2 - 4).

= 3y3(x2 + 4)(x2 - 22).

= 3y3(x2 + 4)(x + 2)(x -2).

Answer: 3y3(x2 + 4)(x + 2)(x -2)


15. What is the radius of a circle that has a circumference of 3.14 meters?


Solution:


Circumference of a circle = 2πr.

Given, circumference = 3.14 meters.

Therefore,

2πr = Circumference of a circle

or, 2πr = 3.14.

or, 2 × 3.14r = 3.14,[Putting the value of pi (π) = 3.14].

or, 6.28r = 3.14.

or, r = 3.14/6.28.

or, r = 0.5.

Answer: 0.5 meter.

कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें

hello friend
if you have any doubt related to the blog ,then write to us in the comment

asal education

html free class

            HTML TUTORIYAL(CLICK NOW)   HTML Basic HTML Elements HTML Attributes __________________________________________________         ...